Сирійський хом'як | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Умови утримання сирійських хом'яків

Рекомендації щодо годування сирійського хом'яка

Турбота про здоров'я хом'яка

 

Сирійський хом'як – популярний домашній вихованець із потішними звичками. Він швидко звикає до людини, охоче сидить на руках і любить грати. У природі ці гризуни мешкають на півдні Туреччини та у північних провінціях Сирії, звідси й пішла назва. Вперше вчені описали сирійського хом'яка у 1939 році, проте тоді звірятко віднесли до вимерлих видів. На щастя, це виявилося неправдою, і менш ніж за 100 років хом'як сирійський набув популярності як милий домашній вихованець. Природне забарвлення сирійського хом'яка - золотисте зі світлим животом, шерсть коротка. У ході селекції вдалося вивести хом'яків найрізноманітніших кольорів: білого, персикового, чорного, соболиного, шоколадного та інших, - зокрема й довгошерстих.

 

Латинська назва

Mesocricetus Auratus

Ряд

Мишоподібні

Родина

Хом'якові

Вага

100-150 г

Забарвлення

Чорний, білий, золотистий, рудий, світло-сірий, коричневий, кремовий та ін.

Середня тривалість життя

3 роки

 

Хом'ячок має дуже привабливий вигляд. У нього кремезний тулуб, чіпкі лапки, передні з чотирма пальчиками, задні – з п'ятьма, в шерсті ховається крихітний кумедний хвостик. Довжина тіла хом'яка не перевищує 20 см, вага коливається в межах 100-150 г. Самиці зазвичай трохи більше за самців. Мордочка у сирійських хом'яків дуже мила: рухливий носик, довгі вуса, чорні очі-намистинки та круглі пухнасті вушка. Хом'ячок нагадує мініатюрну м'яку іграшку, але насправді це звірятко з характером.

Сирійського хом'яка краще утримувати наодинці. Виняток становлять випадки, коли ви хочете отримати потомство - у цей період пару хом'яків поселяйте разом. Після парування та в інший час сирійських хом'яків потрібно розсаджувати в окремі клітки. Хом'яки з одного посліду можуть деякий час терпіти одне одного поруч, але з досягненням статевої зрілості (приблизно два місяці), вони починають ділити територію, битися й часто ці битви закінчуються загибеллю звіряток.

Зате з людиною хом'як сирійський знаходить спільну мову досить швидко. Оскільки хом'яки великі ласуни, то налагодити дружні стосунки з підопічним допоможуть ласощі. Коли хом'як звикне до вас, він із задоволенням сидітиме на руках, у кишені чи каптурі, бігатиме по одягу, спатиме поруч на дивані. Сирійські хом'яки в дикій природі – сутінкові та нічні тварини. Домашні хом'яки трохи адаптувалися до графіка людей, проте вдень вони вважають за краще спати в затишному куточку, а вночі гуляти, їсти, носитися тунелями або бігати в колесі. Саме тому не рекомендується ставити клітку із сирійським хом'яком у спальні – гуркіт бігового колеса та інших іграшок завадять вам виспатися.

роздыльник3  |masterzoo

Найкращий час для спілкування з сирійським хом'яком – ранок чи вечір. Під час денної сплячки хом'яка краще не турбувати та в жодному разі не брати на руки - сонне звірятко злякається і може сильно вкусити. В руки малюка беріть обережно, склавши долоні човником, не тисніть, щоб хом'як не боявся вас, звик перебувати на руках. Не варто засовувати в клітку палець, тому що гризун може подумати, що це їжа, і вкусити.

Сирійські хом'яки – милі добродушні звірята, товариські та дуже кумедні. За ними цікаво спостерігати, грати, приємно гладити. Головне, не завдавати гризуну болю та не лякати його – у таких випадках він може стати агресивним. Якщо ви дбаєте про свого хом'яка, оберігаєте його від стресів і створюєте оптимальні умови життя, він радуватиме вас близько 3 років. Деякі довгожителі цієї породи тішать власників 4 роки.

 

Сирійський хом'як, догляд | Зоомагазин MasterZoo

Умови утримання сирійських хом'яків

Сирійські хом'яки мають популярність ще й тому, що вони невибагливі. Навіть 8-річна дитина зможе доглядати вихованця цієї породи, тому хом'яків часто обирають як першого улюбленця для дітей. Що потрібне хом'ячку для щастя?

 Простора клітка. У природі хом'яки за ніч долають кілька кілометрів у пошуках їжі, тому фізична активність є дуже важливою для підтримки здоров'я цього улюбленця. Мінімальний розмір клітки для хом'яка 50х30х30 см, але при такому невеликому житлі доведеться періодично випускати його гуляти у відгородженій частині приміщення або прогулянковій кулі та весь цей час не спускати з нього очей. Якщо такий варіант вас не влаштовує, краще придбати простору багаторівневу клітку з тунелями, драбинками, гамаками та обов'язково з біговим колесом. За наявності місця для прогулянок та численних атракціонів хом'як сам організовує собі активне дозвілля та підтримуватиме оптимальну фізичну форму.

 

 

Сирійські хом'яки - любителі подорожей і пригод, тому при першій же нагоді намагаються втекти з клітки. Вибираючи клітку для хом'яка зверніть увагу на відстань між ґратами та надійність засувок на дверях. Не варто купувати клітку з дерев'яною основою чи стійками – хом'як прогризе дірку та втече. Оптимальним варіантом стане клітка з лотком із пластику (він гігієнічний, не вбирає запахи, його легко мити) та прутами зі сталі, покритими безпечною для вихованців фарбою або з нержавіючої сталі. У клітці не повинно бути деталей із міді, цинку, заліза, бо ці метали небезпечні для домашніх улюбленців.

Встановіть клітку в тихому місці якомога далі від протягів та опалювальних приладів. На неї не повинні падати прямі сонячні промені. Температура у приміщенні рекомендується в межах 17-24 °С. Висока вологість, різкі запахи, дим, пил негативно позначаються на здоров'ї та тривалості життя хом'яка, тому не ставте клітку на кухні, у ванній, у приміщеннях, де йде ремонт, курять чи користуються освіжувачами повітря.

роздільник гризуни |masterzoo

Наповнювач у клітці хом'яка прибирайте не рідше одного разу на 3-4 дні, можна робити це частіше. Деякі любителі привчають хом'яка ходити у спеціальний лоток – так клопіт із прибиранням зводиться до мінімуму, достатньо щодня мити маленький лоточок та насипати новий наповнювач. Ідеальним наповнювачем для піддона в клітці та туалеті сирійського хом'яка стануть тирса без тріски, дрібні деревинні гранули. Газети та інші друковані видання краще не використовувати – хом'як, напевно, спробує папір на зуб і може отруїтися фарбою.

У клітці хом'яка обов'язково встановіть годівницю для зерна та соковитого корму, хоча деякі ветеринари радять висипати зернову суміш прямо на наповнювач – хом'ячок із задоволенням покопається в ньому, вишукуючи смакоту так само як це робить у природі.

 

Годівниці бажано купувати підлогові з кераміки або скла - вони простіше миються, не вбирають запахи, їх неможливо погризти та дуже важко перевернути. Напувалку бажано вибирати ніпельну – у ній вода довше залишається чистою. У підлогову миску з водою потрапляють шматочки наповнювача, фекалії, корм і вона стає непридатною для пиття. Крім того, хом'ячок може під час прогулянки ненароком впасти в миску з водою, намокнути та застудитися.

У природному середовищі хом'яки живуть у нірках, тому в клітці їм буде потрібне надійне укриття - будиночок або курінь. Там вони зберігають і свої запаси. Під час прибирання обов'язково перевіряйте комору хом'яка і прибирайте з неї продукти, що швидко псуються, але зерно, насіння і горішки залишайте. Наявність комори важлива для психологічного здоров'я хом'яка, якщо ви щоразу знищуватимете його запаси, він може стати агресивним або, навпаки, занадто полохливим і відмовлятися йти на руки.

Якщо ваш сирійський хом'як пухнастий, вам доведеться періодично розчісувати його і вибирати порошинки, що заплутались в шерсті. Короткошерсті вихованці вашої допомоги у догляді за шерстю не потребують. Купати хом'ячків доведеться тільки, якщо вони сильно забруднюються. Під час купання подбайте про безпеку вихованця, щоб вода не потрапила у вушка та органи дихання, а потім обережно загорніть у рушник і обсушіть у теплому приміщенні, тому що малюки схильні до застуд.

 

Сирійський хом'як, догляд та утримання| Зоомагазин MasterZoo

Рекомендації щодо годування сирійського хом'яка

Годувати хом'яка рекомендується двічі на день, вранці та ввечері. Вода в напувалці повинна бути постійно, чиста і свіжа. Скільки корму давати сирійському хом'яку? Добова порція гризуна не повинна перевищувати 70% його ваги. Якщо хом'ячок важить 100 г, пропонуйте йому 70 г корму. Якщо хом'як важить 120 г, то відповідно він повинен отримувати не більше 85 г їжі на добу. Пам'ятайте, що переїдання, до якого схильні хом'яки, негативно позначається на їхньому здоров'ї та можуть скоротити тривалість життя пухнастика майже вдвічі. Оскільки хом'яки ведуть нічний спосіб життя, то більшість корму рекомендується давати на ніч, а вранці пропонувати трохи їжі, щоб хом'як міг перекусити перед денним сном.

Чим годувати сирійського хом'яка? У природі їжею хом'якам стають зернятка та насіння рослин, ягоди, фрукти, горіхи, при нагоді – яйця та личинки комах. Щоб ваш хом'як отримував збалансоване харчування і не страждав від нестачі тих чи інших вітамінів і мінералів, до його раціону повинні входити:

• зерновий корм (краще купувати у зоомагазині готовий корм для хом'яків);

• корисні вітамінізовані ласощі: колоски, пончики, гранули та ін., призначені для дрібних гризунів, а також сухофрукти та горіхи (волоський, фундук, арахіс) в обмеженій кількості;

• свіжі овочі, фрукти, ягоди: морква, яблука, груші, солодкий перець, огірки, чорниця, полуниця та ін.;

• бобові: сочевиця, горох, квасоля;

• білкові продукти тваринного походження: шматочки відвареного курячого філе без солі, нежирний сир, варений яєчний білок, відварена риба без кісток.

 Які продукти заборонено давати сирійським хом'якам? До переліку небезпечних для здоров'я та заборонених продуктів входять усі цитрусові, авокадо та інші екзотичні фрукти, борошняні вироби, солодощі, консерви, копченості, сир, солоні та жирні продукти, фаст-фуд, картопля, мигдальні, бразильські та кедрові горіхи, капуста, цибуля , часник. Кавун та диню також давайте з обережністю, при регулярному вживанні у хом'яків порушується робота ШКТ.

раздыльник 2 |masterzoo

Турбота про здоров'я хом'яка

Зуби у гризунів ростуть все життя, тому їх постійно доводиться сточувати. Щоб у хом'яка не було проблем із зубками, розмістіть у його клітці мінеральний камінь, крейду, гілочки фруктових дерев, щоб улюбленець мав можливість сам доглядати зуби. Загалом сирійські хом'яки відзначаються міцним здоров'ям. Хвороби виникають при порушенні харчування, стресі чи невідповідних умовах утримання. Найчастіше сирійські хом'яки страждають від ожиріння, травм защічних мішків, вірусних та бактеріальних інфекцій, застуд, розладів травлення, кон'юнктивіту.

Також іноді у хом'яків спостерігається хвороба, яку називають «мокрий хвіст» – шерсть під хвостом стає вологою, злипається. Це дуже небезпечне заразне інфекційне захворювання сирійських хом'яків, що характеризується надзвичайно сильною  діареєю, від якої намокає шерсть в області анального отвору. Хом'як відмовляється їсти та пити, організм стрімко втрачає рідину, не отримує поживних речовин і без правильного лікування в більшості випадків улюбленець гине. Якщо ви помітили симптоми «мокрого хвоста» у свого хом'яка, негайно зверніться до ветеринара-ратолога. Також проконсультуватися з фахівцем необхідно, якщо ви помітили у підопічного такі стани:

• відсутність апетиту;

• млявість, пасивність;

• часті випорожнення;

• випадання шерсті повністю чи на окремих ділянках тіла;

• виразки на шкірі;

• утруднене дихання;

• виділення з вух, закисання очей;

• порушення координації рухів;

• судоми.

Навіть якщо більшості цих симптомів немає, але хом'як поводиться незвично, обов'язково проконсультуйтеся з фахівцем. Піклуйтеся про здоров'я та комфорт своїх маленьких підопічних, вони відплатять вам безмежним коханням!

 

FAQ
  • Що люблять їсти сирійські хом'яки?

    Основу природного раціону сирійських хом'яків складають зерна та насіння, тому ваш улюбленець із задоволенням ласуватиме сухим кормом, а також насінням соняшника, гарбуза, кабачка. Не відмовиться він від сухофруктів та горіхів, але їх давайте зовсім потроху, це дуже калорійні продукти, а хом'ячки схильні до ожиріння. Також хом'як із задоволенням поласує:

    • морквиною;

    • яблуком;

    • гарбузом;

    • суницею;

    • грушею;

    • буряком.

  • Як мити сирійського хом'яка?

    Хом'яки - охайні звірятка і добре доглядають за своєю шубкою. У хом'ячків довгошерстих порід в шерсті може заплутатися дрібне сміття або шматочки наповнювача, їх слід акуратно виймати та обережно розчісувати малюка. Купайте хом'яка тільки якщо він сильно забруднився, дуже обережно та зі спеціальним шампунем, тому що водні процедури для звірятка – найсильніший стрес. Після купання хом'ячка потрібно укутати та висушити, щоб він не застудився.

  • Що краще, сирійський чи джунгарський хом'як?

    Сказати однозначно, що та чи інша порода хом'ячків краща, не можна. У сирійського та джунгарського хом'яка є свої переваги та особливості, шанувальники цих милих пухнастиків можуть годинами розповідати вам про те, наскільки прекрасний саме їхній підопічний та порода в цілому. Сирійські хом'яки більші за джунгарські та мають більш різноманітне забарвлення. Джунгарські хом'ячки люблять компанію собі подібних і вважають за краще жити парами або групами, а сирійські - одинаки та готові ділити свою територію з партнером лише на період парування. Джунгарські хом'ячки мають незалежний характер і не дуже люблять сидіти на руках та спілкуватися з людьми, сирійські більш компанійські, із задоволенням граються зі своєю людиною та проводять із нею час. Середня тривалість життя джунгарських хом'ячків – 2 роки, сирійських – близько 3 років.

 

 

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі