Павук-птахоїд| Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Як виглядає павук-птахоїд

Поведінка та звички

Утримання павука-птахоїда в домашніх умовах

Харчування павука-птахоїда

Здоров'я та хвороби павука-птахоїда

Розмноження та линяння

 

Павук-птахоїд — екзотичний вихованець, утримувати якого під силу не кожному. Хтось заводить їх через цікавість, хтось — із любові до незвичайних членистоногих. Є навіть ті, хто купує птахоїдів, щоб подолати арахнофобію.

Цей павук — привабливий і жахливий одночасно. Його утримання має досить серйозну специфіку. А тривалість життя тропічних мешканців може сягати аж 30 років. Тому перед тим, як завести такого вихованця, варто уважно вивчити його особливості та спосіб життя.

Як виглядає павук-птахоїд

Птахоїд — один з найвідоміших видів членистоногих. Тіло павука виглядає так, ніби воно вкрите м'якою шерстю. Однак насправді — це короткі й досить жорсткі волоски.

Павук птахоїд, розміри якого можуть досягати 10 см, має яскраве забарвлення. Будова тіла відповідає особливостям його природного середовища існування. Так, багато представників цього сімейства зазвичай живуть у глибоких норах. На передній частині тулуба розташована пара потужних хеліцерів, які допомагають павуку рити ґрунт.

В іншому — будова павука-птахоїда стандартна: великі головогруди й 4 пари лап. Тулуб вкритий міцною хітиновою оболонкою.

Поведінка та звички

Якщо павуку не загрожує небезпека, він поводиться спокійно і навіть пасивно. Представники цієї родини вважаються «лінивими». У дикій природі вони можуть місяцями не залишати свою нірку. Ці особливості та характеристики павука-птахоїда роблять його привабливим для домашнього утримання.

Одне з найактуальніших питань серед тих, хто цікавиться екзотичними видами, — павук-птахоїд отруйний чи ні. Якщо вихованець відчуває небезпеку, його поведінка змінюється в один момент. У стані самозахисту він здатний вкусити (але не завжди з використанням токсину). Хоча отрута і не призводить до серйозних наслідків для здоров'я, все ж таки може виникати як місцева, так і загальна реакція організму. Токсин птахоїда становить небезпеку для дітей та людей, схильних до алергічних реакцій.

Представники цього сімейства не використовують павутиння для полювання. Їхня головна зброя — хеліцери.

 

Павук-птахоїд утримання | Зоомагазин MasterZoo

Утримання павука-птахоїда в домашніх умовах

Перед покупкою нового вихованця у майбутнього власника виникає багато питань. Чим годувати павука-птахоїда у домашніх умовах? Яке облаштування потрібно створити? Яким має бути освітлення? Усі ці питання потребують ретельного розгляду.

Тераріум для павука-птахоїда

Облаштовувати тераріум для птахоїда слід з огляду з урахуванням всіх його особливостей. У продажу є представники цього сімейства трьох видів:

  • дерев'яні;

  • наземні;

  • ті, які живуть у норах.

Перші потребують тераріуму з високими стінками. У ньому необхідно розмістити масивний корч. Так вихованець зможе облаштувати собі комфортне житло.

Представниками другого та третього виду потрібний товстий прошарок ґрунту, щоб павук міг вирити комфортну для нього нору. Стінки тераріуму для таких птахоїдів обов'язково мають бути низькими.

роздільник тераріуми  | Зоомагазин MasterZoo

Температура та вологість

Тропічні види найкраще почуваються при відносній вологості в тераріумі у 80-90%. Оптимальна температура — близько 30°C. Жителі пустель надають перевагу іншому клімату. Ідеальними умовами буде температура 25°C при вологості близько 60%.

Освітлення та декор

Для того, щоб павук міг облаштувати собі нору, потрібно розмістити у тераріумі укриття. Для цього підійде:

  • спеціальний інвентар;

  • невеликий посуд із безпечних матеріалів;

  • шкаралупа волоських горіхів.

Також можна покласти на дно маленьку кам'яну плиту.

Птахоїд домашній погано переносить яскраве світло. Тому потрібно облаштувати йому м'яке приглушене освітлення. Також можна використовувати місячну лампу.

роздільнк  | Зоомагазин MasterZoo

Харчування павука-птахоїда

Як часто і чим годувати павука-птахоїда? Всеїдні членистоногі харчуються живими:

  • мухами;

  • хробаками;

  • тарганами;

  • цвіркунами.

Основа дієти та харчування птахоїдів — дозоване годування. Давати їм їжу варто не частіше ніж 2 рази на тиждень. Важливо відразу ж прибирати залишки страв з тераріуму.

Для годування використовується особливий подовжений пінцет. Їжа не дається руками. 

 

 

Здоров'я та хвороби павука-птахоїда

Скільки живуть птахоїди в домашніх умовах, безпосередньо залежить від їх утримання. Порушення рекомендацій щодо догляду може призвести до хвороб вихованця, які у багатьох випадках закінчуються його загибеллю.

Павуки схильні до таких захворювань та небезпечних станів як:

  • зневоднення (дегідратація);

  • травми тіла через падіння та укуси цвіркунів;

  • ураження кліщами;

  • зараження гельмінтами.

Щоб не допустити проблем зі станом здоров'я вихованця, дійсно важливо забезпечити правильний догляд за птахоїдом.

 

Паук-птицеед догляд | Зоомагазин MasterZoo

Розмноження та линяння

Особливість розмноження птахоїдів у тому, що після парування самка може з'їсти свого партнера. Павучиха будує спеціальне гніздо-кокон з павутини, куди вона може відкладати до 2 тисяч яєць. Через деякий час вони перетворюються на німф, потім — на личинки.

Для всіх павуків-птахоїдів характерний такий процес як линяння. У цей час вони скидають свій хітиновий панцир. Доросла особина переживає цю подію щорічно. Молоді павуки можуть линяти з періодичністю один раз на місяць.

У період оновлення екзоскелета птахоїди практично безпорадні: вони не можуть активно рухатися. Тому найкраще, що можна зробити, — не турбувати вихованця.

Так, павук-птахоїд стане хорошим вибором для любителів екзотики. Вони спокійні та неагресивні. Однак створення відповідних умов утримання для таких вихованців справді потребує чималих зусиль. А ось процес догляду, навпаки, не завдасть особливого клопоту.

 

 

FAQ
  • Чим небезпечні павуки птахоїди?

    Отруйні токсини птахоїда не здатні завдати серйозної шкоди людині. Загрозу представляють волоски на тілі павука. У небезпечних ситуаціях він інтенсивно їх зчісує. Попадання волосків на шкіру викликає свербіж, подразнення.

  • Що буде якщо вкусить павук птахоїд?

    У місці укусу птахоїда утворюється припухлість, може початися запалення. Нерідко погіршується загальний стан та підвищується температура тіла.

  • Чи можна гладити птахоїда?

    Павук — не той вихованець, якого можна вільно брати на руки. Гладити його не рекомендується. Але якщо ви захочете доторкнутися до птахоїда, пам'ятайте про те, що він може вкусити або пошкодити вам шкіру своїми волосками.

 

Хочешь дізнатись більше?

 

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі