Риба папуга | Зоомагазин MasterZoo

Зміст

Види риб-папуг та їхні особливості

Особливості утримання риби-папуги

Сумісність риби-папуги з іншими видами риб

 

У розмовах про риб-папуг часто виникає плутанина: так називають і морських скарових або папугових риб, що мешкають у теплих водах Тихого та Індійського океанів, цихлід-папуг (красивих пельвікахромісів), прісноводних рибок, які в природних умовах мешкають у Нігерії та Камеруні, а також штучно виведених цихлід різноманітних кольорів, голова яких нагадує дзьоб папуги. Морська риба папуга, безумовно, дуже цікава тварина, у неї справді є твердий дзьоб із зубами, яким вона зішкрібає водорості з коралів. Африканські цихліди «папуги» - красиві та спокійні акваріумні рибки, які вже давно є популярними серед акваріумістів. Однак зараз мова піде не про них, а про декоративних рибок, що з'явилися порівняно недавно, - це акваріумна риба папуга, яка є виключно творінням людини, не зустрічається в природі та не змогла б вижити в природних умовах через безліч мутацій в організмі.

Цихліда «червоний папуга» має просто приголомшливий вигляд: у неї кругле сплюснуте з боків тіло, великі очі, маленький рот, а форма голови нагадує дзьоб папуги. Найбільш поширені кольори риб-папуг – червоний, помаранчевий, жовто-оранжевий, сріблястий, хоча завдяки спеціальним барвникам селекціонерам вдалося домогтися фіолетового, блакитного, бірюзового, ситцевого забарвлення луски.

розільнк 1 | Зоомагазин MasterZoo

Перші рибки папуги з'явилися у 90-х роках минулого століття у селекціонерів Тайваню, які отримали їх шляхом тригібридного схрещування. Які саме види цихлазом стали прабатьками рибок-папуг, досі тримається в секреті, але очевидно, що ними стали кілька видів цихлазом, що мешкають у Південній Америці, найімовірніше це цихлазома цитронова, райдужна, лабіатум і северум. Тривалий час риба-папуга не мала популярності, але на початку 2000-х любителі та професіонали зацікавилися незвичайною рибкою. Внаслідок подальших схрещувань з'явилися нові породи з майже кулястим тілом, без хвоста, з виростами на голові та ін.

З моменту появи рибки не вщухають суперечки серед професійних акваріумістів та любителів. Одні вважають рибу-папугу дуже цікавим гібридом, що дає можливість експериментувати з формами та кольорами, інші вважають, що людина не мала права втручатися у природні процеси розмноження риб і тим більше створювати таких «страховиськ». Дійсно, у риб-папуг помітно деформований хребет, зміщені плавальний міхур і внутрішні органи, рот маленький і такої форми, що їсти папуга може тільки дрібний корм з поверхні. Деякі любителі підрізають рибкам хвости, перефарбовують, наносять татуювання... Словом, дискусія про те, чи потрібно було створювати риб-папуг, триває й досі, а тим часом у зоомагазинах дорослі та діти із захопленням спостерігають за незвичайними рибами та купують їх для своїх акваріумів.

 

риба | Зоомагазин MasterZoo

Види риб-папуг та їхні особливості

Наразі відомі десятки різновидів риб-папуг. Акваріумісти розрізняють їх за формою голови, проте популярнішим став поділ за кольорами, забарвленням плавників і формою тіла:

• червоні;

• зелені шишколобі;

• перлинні або діамантові (з перламутровими плямами на тілі та плавцях);

• єдиноріг (з виростом на голові);

• закохане серце (без хвоста, форма тіла нагадує серце);

• панда;

• червоний злиток (тіло у формі правильного диска);

• мармуровий;

• фіолетові та ін.

Усього налічується близько 50 видів риб-папуг. Строкате забарвлення характерне лише для кількох видів, в основному риби-папуги одноколірні. Природне забарвлення риб-папуг червоне, помаранчеве, жовте, лимонне та біле. Рибки блакитного, фіолетового, пурпурного кольорів забарвлені штучно, це дуже неприємна та стресова процедура з використанням кількох хімічних реактивів, яка не найкраще відбивається на здоров'ї та тривалості життя вихованців.

 

 

Ще більше завдає шкоди рибам-папугам процедура татуажу. Так-так, рибкам на боки та голову наносять малюнки-татуювання. Після «тату-салону» виживає приблизно половина риб, але попит на таких оригінальних цихлазом є і він, на жаль, породжує пропозицію.

Скільки живе риба папуга? Всупереч дуже спецефічному розміщенню внутрішніх органів, викривлений хребет, маленький рот та інші особливості, риби-папуги невибагливі, відзначаються міцним здоров'ям, активні, дуже доброзичливі, за оптимальних умов утримання тривалість їхнього життя складає 10-15 років. Доросла рибка папуга сягає завдовжки 15-30 см. Риби-папуги швидко вчаться впізнавати господаря, зустрічають його біля скла, коли він підходить, і навіть дозволяють погладити себе і пограти.

Особливості утримання риби-папуги

Риби-папуги досить великі, тому вам знадобиться акваріум об'ємом не менше 200 л. Утримувати риб-папуг бажано невеликими зграйками по 3-6 особин з 1-2 самцями. Визначити стать у молодих риб дуже складно, тому буває, що в зграї опиняється 3-4 самці або утворюється домінантна пара, яка не дає спокою всім сусідам. Саме тому в акваріумі з папужками знадобиться багато укриттів: корчів, гротів, печер. В них риби зможуть відпочивати та ховатися від агресивно налаштованих сусідів. Рибки папуги утримання складного не вимагають, але регулярно приділяти їм увагу доведеться, як і будь-яким іншим акваріумним мешканцям.

роздільник риба | Зоомагазин MasterZoo

Підготовка акваріума

Акваріум обов'язково має бути з кришкою, тому що досить часто риби-папуги вистрибують із водойми. Кришки зазвичай обладнані світильниками, і важливо зробити правильний вибір лампи. При надто яскравому освітленні риби-папуги втрачають забарвлення, а при синюватому світлі здаються блідими. Щоб створити вихованцям комфортні умови та підкреслити їхню красу, використовуйте в акваріумі приглушене світло теплого відтінку або червоне додаткове підсвічування, тоді папуги риби здаватимуться особливо яскравими та красивими.

Якість води – критичний показник. Риби-папуги порівняно великі та відходів виробляють багато, водночас вони дуже чутливі до забруднення води, особливо азотними сполуками та фосфатами. За наявності у воді аміаку, нітратів улюбленці починають задихатися, відстовбурчувати зябра, хапати ротом повітря біля поверхні води або збиратися біля фільтра. Щоб уберегти риб-папуг від такого стресу, слід змінювати щотижня 20-30% води в акваріумі та ретельно чистити дно від результатів життєдіяльності. Також подбайте, аби у рибок були потужні фільтри й компресори – якісна фільтрація та аерація води попереджають більшість проблем зі здоров'ям. Для акваріумів об'ємом від 200 л із цихлазомами фахівці рекомендують вибирати потужні зовнішні фільтри.

Оптимальні показники води для риб папуг:

• pH 6.5-7.5;

• GH 5-7;

• t 25-28 °C.

Риби-папуги мають надзвичайно ефектний вигляд на тлі темного ґрунту та зелених рослин. За ґрунт підійде середня або велика галька, а також пісок, тому що вихованці люблять ритися в ґрунті, будувати в ньому гнізда та іноді змінюють рельєф дна до невпізнання. У процесі «розкопок» страждають і корені рослин, тому прикривайте їх великим камінням або декораціями. З рослинами у риб-папуг теж стосунки неоднозначні. Одні лускаті особистості до них абсолютно байдужі, навіть періодично ховаються серед листя, інші знищують усю зелень в акваріумі. Як поведуться ваші підопічні, передбачити неможливо, тому для початку використовуйте штучні водорості або рослини з жорстким листям, яке рибки не зможуть з'їсти відразу, наприклад, криптокорини, ехінодоруси або анубіаси. Темний ґрунт та світло теплого спектра вигідно підкреслять красу вихованців, також ви можете вибрати відповідний фон для акваріума.

 

Рибка-папуга: особливості утримання  | Зоомагазин MasterZoo

Харчування риби-папуги

У їжі риби папуги невибагливі, вони з однаковим задоволенням поглинають живий і сухий корм. Але годування риб-папуг має дві основні особливості. По-перше, через особливу будову рота рибки не можуть їсти великі шматочки, по-друге, потрібно підтримувати яскраве забарвлення їхньої луски. Щоб не мучитися зі складанням раціону та бути впевненим, що улюбленці отримують все необхідне для здоров'я та краси, рекомендуємо купувати готові спеціалізовані корми. До речі, в інтернет-магазині «Мастерзоо» є спеціальний корм Tetra Red Parrot, призначений саме для папуг. Рецептура корму та форма випуску враховують особливості рибок. Невеликі кульки довго тримаються на поверхні води, й риби легко ловлять їх. До складу входять необхідні поживні речовини, а також природні джерела каротину, що підтримують яскраве забарвлення. Ви помітите, що ваші хвостатики стали гарнішими вже через 10-14 днів. Як варіант можна використовувати універсальний корм для цихлід Tetra Cichlid Colour.

Риби-папуги схильні до переїдання та ожиріння, тому годуйте їх строго за розкладом і дотримуйтеся дозування корму з урахуванням розміру вихованців та їхньої кількості. Годувати рибок потрібно 2-3 рази на день, поділяючи добову порцію на кількість годувань.

Розмноження та нерест

Нерестовий вік у цихлазом настає у півтора року. І до цього моменту зрозуміти, хлопчик у вас чи дівчинка, буде надзвичайно складно. Статевий деморфізм у риб-папуг виражений дуже слабо, з'ясувати, кого саме ви купили, вийде тільки під час нересту: у самців стає помітний тонкий гострий сім'япровід, а у самочок - яйцеклад у вигляді короткої трубочки. Розмноження риб папуг у домашніх умовах неможливе – усі самці цих рибок стерильні й дати потомство природним шляхом у них шансів немає. Але це не означає, що пара папужок не намагається нереститися. Вони будують гніздо: викопують у ґрунті ямку та відкладають у неї ікру. Батьки охороняють ікру, відганяють від гнізда чужинців, обмахують кладку плавцями, щоб посилити струмінь води. Але за кілька днів незапліднені ікринки гинуть, їх з'їдають або самі батьки, або інші риби. Єдиний шанс самочки-папуги отримати життєздатне потомство – привернути увагу самця близькоспорідненого виду. В цьому випадку ікринки будуть запліднені та з них вилупляться мальки, але зі 100% гарантією будуть схожі на тата.

Можливі проблеми зі здоров'ям

Риба папуга тривалість життя та зовнішній вигляд має відповідний умовам утримання. Дуже часто у власників рибок виникає питання, чому поблякле забарвлення папужок. Проблема або в надто яскравому освітленні, при якому риби-папуги втрачають забарвлення, або у нестачі в кормі каротину. Виправити ситуацію легко: купіть спеціальний корм для риб-папуг або цихлід з каротиноїдами та зробіть в акваріумі приглушене освітлення приблизно 0,3-0,5 Ватт/л.

Імунітет у риб-папуг досить міцний, але іноді вони все ж хворіють. Поява темних цяток на тілі та порушення поведінки вказує на отруєння азотними сполуками. Лікування в цьому випадку просте: термінова заміна 30% води на свіжу та ретельне очищення ґрунту.

роздільник риба  | Зоомагазин MasterZoo

Від іхтіофтиріозу риби-папуги теж не застраховані. На хворобу вказують дрібні білі крапки на тілі риб, схожі на манну крупу. Якщо ви вчасно виявили проблему, то впоратися з нею буде неважко. Для початку протестуйте воду на нітрати та фосфати та зробіть заміну. Відсадіть хворих рибок в іншу ємність та одразу починайте лікуванням. Для цього можна використовувати готові препарати, які можна купити в зоомагазинах, або застосовувати народні засоби: сіль, калій перманганат, формалін, мідний купорос та ін. Але з використанням «підручних засобів» необхідно бути обережним, щоб не переборщити. У цьому плані готові препарати мають безперечну перевагу: в інструкції прописано дозування, час використання та можливі побічні ефекти.

 

Рибка-папуга: особливості утримання в акваріумі | Зоомагазин MasterZoo

Сумісність риби-папуги з іншими видами риб

Риби-папуги досить миролюбні, агресивними вони стають лише в період нересту, коли охороняють свою територію. Зрідка серед самців трапляються забіяки, але це швидше виняток, ніж правило. Через особливості будови рота рибки потребують певного часу для поїдання корму, тому активні та ненажерливі сусіди можуть залишити папужок голодними.

  Щоб в акваріумі панували мир та гармонія, вибирайте для папужок спокійних риб середніх розмірів:

• чорносмугових цихлід;

• цихлазом;

• лимонних лабідохромісів;

• акулячих барбусів;

• таракатумів;

• скалярій та ін.

Дрібні рибки: гупі, неони, даніо тощо, - як компаньйони рибам-папугам не підійдуть, тому що з сусідів вони швидко перетворяться на їжу.

Будьте уважні до риб-папуг, ці милі створіння дуже потребують любові та уваги та віддячать вам масою позитивних емоцій.

 

FAQ
  • Як дізнатися стать риби-папуги?

    Розпізнати стать молодої риби-папуги дуже важко, оскільки відмінностей між самцями та самками практично немає. Тільки в період нересту ви зможете напевно встановити стать улюбленців за тонким довгим сім'япроводом у «хлопчиків» або коротким широким яйцекладом у «дівчаток».

  • Як швидко ростуть риби папуги?

    Розмірів дорослої риби папужки досягають до 6-7 місяців. Статева зрілість настає приблизно у півтора року.

  • Чому риба папуга може збліднути?

    Причинами блідого забарвлення риби папуги найчастіше є надто яскраве освітлення або неправильно підібраний світильник з переважанням синього кольору, а також корм з малим вмістом каротину – природного підсилювача забарвлення. Щоб рибки знову стали яскравими та красивими, забезпечте їм розсіяне світло з переважанням теплих тонів і купіть спеціальний корм для папуг або цихлид, наприклад Tetra Cichlid Colour..

  • Чому риба папуга б'ється?

    Агресивними риби-папуги бувають рідко, зазвичай це трохи незграбні повільні рибки. Прояви агресії можливі, якщо:

    • у зграї багато самців і мало самочок;

    • у період нересту до гнізда наблизилися чужинці;

    • в акваріум до папуг підсадили дрібних рибок, яких цихлазоми сприймають як корм.

  • Чому риба папуга плаває вгору черевом?

    Така поведінка у риб-папуг, на жаль, не рідкість. Змінена форма хребта та внутрішніх органів призводять до того, що рибка в деяких ситуаціях починає плавати черевцем догори. Найбільш поширеними причинами такого положення вихованця у воді є:

    • перегодовування, яке спричиняє запор або злипання кишківника, внаслідок порушується координація рухів;

    • захоплювання рибою під час їжі великої кількості повітря;

    • хвороби або травми плавального міхура;

    • застрягання в горлянці шматочка корму, камінчика або іншого стороннього тіла;

    • стрес;

    • водянка, пухлини та деякі інші захворювання.

Хочеш дізнатися більше?

Після прочитання нашої статті, перегляньте додаткову інформацію нижче:




Наші соціальні мережі